Sosyal Sorumluluk Sahibi Şirketlerin Yeni Etiği: ESG

Sosyal Sorumluluk Sahibi Şirketlerin Yeni Etiği: ESG

15 Nisan 2024

Sosyal sorumluluk sahibi şirketlerin yeni etiği ESG raporları olarak kabul ediliyor. Firma veya kurumların gelecekte önemli bir yer edinmesini sağlayan bu sistem İngilizce environmental, social, governance baş harflerinden meydana geliyor.

ESG Nedir?

Sosyal sorumluluk sahibi şirketlerin yeni etiği olan ESG herhangi bir şirketin kurumsal hedefini belirleyip değerlendirmeye yarayan; söz konusu hedefe ulaşmak için gerekli stratejileri belirleyen bir yaklaşımdır. Günümüzde birçok farklı sermaye piyasası kuruluşları değerlendirmek ve finansal raporlarını oluşturmak için bu yaklaşımdan yararlanıyor.

ESG raporları söz konusu şirket ya da firmanın çevre ve sosyal alandaki görüntüsünün net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Bu alanda kendisini net bir şekilde gören firmalar geleceğe daha kolay yatırım yapabilir.

ESG’nin Kapsamı Nedir?

Sosyal sorumluluk sahibi şirketlerin yeni etiği ESG temelde 3 ana etmene sahiptir. Bu etmenlerden ilki çevre faktörüdür. Şirketlerin çevresel etkileri, ekoloji, karbon ayak izi ve atık yönetimine olan tutumu gibi faktörler çevre başlığı altında incelenir.

ESG raporlarının ikinci kısmı sosyal faktörlerdir. Şirketin sosyal hayata bakışı, halka ilişkiler departmanı, müşteri memnuniyeti sosyal faktörler kısmında belirlenir.

Üçüncü kısım ise yönetim faktörüdür. Söz konusu şirketin iç yönetimi, kontrol mekanizması ve yolsuzluğa karşı bakışı yönetim faktöründe ele alınır.

ESG Faydaları Nelerdir?

ESG temelde şirketler için birçok fayda barındırır. Ancak bu faydaları görebilmek için uzun süreli planları faaliyete geçirmek gerekir.

Genel anlamda ESG raporlarının sunduğu faydalar:

  • Şirket veya işletmelerin risk durumunu daha iyi yönetmesini sağlar.
  • Şirketin yeni nesil görüntü elde etmesine yardımcı olur.
  • Rakip firmalarla rekabeti kolaylaştırır.
  • Şirketin yeni nesillere aktarılmasına yardımcı olur.

ESG Raporu Oluşturulurken Karşılaşılabilecek Zorluklar

ESG süreci her ne kadar özel avantajlar barındırsa da bu raporlara ulaşırken bazı zorluklarla karşılaşılabiliyor. Bu zorlukların başında karmaşık veri toplama süreci geliyor. ESG dağınık bir yapıya sahip olduğu için farklı birimler içerisinden veri toplamak gerekiyor. Bu da süreci zor hale getirebiliyor.

Bize Ulaşın
İletişim formu aracılığıyla ve 444 40 80 numaralı iletişim numaramız üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.

AKINSOFT Programlarını Ücretsiz Deneyin!
Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER