e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu - 2022

e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu - 2022

23 Şubat 2022

e Fatura & e Arşiv ve e İrsaliye Geçiş Zorunluluğu

e Fatura, e arşiv, e irsaliye geçiş zorunluluğu şartları değişiyor. GİB tarafından yayınlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu’n tebliği taslağına göre e faturaya geçiş şartlarında yeni düzenlemeler yapıldı. Bu değişiklik aynı zamanda e irsaliye ve e arşiv uygulamalarının kullanım şartlarında da yeni düzenlemeleri beraberinde getirdi.

E fatura Yeni Zorunluluk Düzenlemesi 

Yapılan yeni düzenleme  kapsamında e fatura kullanımın tabana yayılması ve yaygınlaşması adına ciro limitleri  düşürülerek mükellef ciro oranları tekrar güncellendi. (Tebliğ düzenlemeden önceki satış sınırı 5 milyon TL idi.)

  • Yapılan düzenlemeye göre; 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e faturaya geçişi zorunlu hale getirildi.

E Arşiv Yeni Zorunluluk Düzenlemesi 

E arşiv, Eski düzenlemeye göre vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’yi geçmesi ve vergi mükellefi olan kişilere düzenlenen toplam fatura tutarının da 30 bin TL’yi geçmesi halinde e-Arşiv uygulamasına geçiş zorunlu idi.

  • Yapılan yeni düzenleme ile Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen toplam fatura tutarı sınırı 5.000 TL’ye çekildi ve her iki taraf için de eşitlenmiş oldu.GİB tarafından belirlenen yeni limit ; 2022 yılı için 2.000 TL olarak yayınlandı.

E-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu 2022

e İrsaliye için, eski uygulamada önceki dönemde e-İrsaliye uygulamasına zorunlu geçiş için 25 milyon TL alt sınırı vardı.

  • Yeni düzenleme ile 2021 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunlu oldu.

E-İrsaliye GİB Portal Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?

GİB e-irsaliye sistemine geçiş yapmak için;

  • GİB Portal’a giriş yapın,
  • “Araçlar” menüsünden “Kullanıcı Bilgileri” sekmesine tıklayın,
  • Sekmede karşınıza çıkan “e-İrsaliye kullanmak istiyorum” butonuna tıklayın.

GİB Portal kullanan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına bahsettiğimiz adımlar ile başvurduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmalarına gerek yoktur.

E-İrsaliye Özel Entegratör Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır? 

E-Fatura uygulamasını özel entegratörler aracılığı ile kullanan mükellefler e-irsaliye uygulamasına da kullandıkları özel entegratörler aracılığı ile geçebilirler. Özel entegratör üzerinden gönderim ve alım yapan mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmasına gerek yoktur. Başvuru işlemleri özel entegratör tarafından gerçekleştirilir.

E Ticaret Yapan Firmalar İçin e Fatura Zorunluluğu Yeni Düzenlemesi - 2022

 

E Ticaret yapan satıcılar için, yeni yayınlanan düzenlemeye göre faturaya geçiş şartları değiştirilerek güncelleme yapıldı.

  • Yeni düzenleme ile 2020 ve 2021 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 1 milyon TL olan, 2022 veya sonrasındaki yıllar için ise 500 bin TL ve üzeri satış hasılatı olan e Ticaret satıcılarına e fatura kullanımı zorunlu hale getirildi.

Her sene geçiş zorunluluk şartları ve limitleri biraz daha azaltılıyor. Sisteme yeni firmalar eklenerek zorunluluk kapsamında yeni firmalar ekleniyor. İşinizi son ana bırakmadan güvenli bir şekilde geçiş yapmak için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

  • Düzenlemelerin yer aldığı Resmi Gazete’ye ulaşarak detaylı incelemek için tıklayınız.
  • Tüm e dönüşüm geçiş tarihleri hakkında detaylı bilgi için bu alanı tıklayarak tablomuzu inceleyebilirsiniz.

Bize Ulaşabilirsiniz

Dilerseniz Canlı destek sistemimiz LimonDesk ve  444 40 80 numaralı telefonumuz üzerinden ya da  iletişim formumumuzu doldurarak bizlere kolayca ulaşabilirsiniz.

AKINSOFT Programlarını Ücretsiz Deneyin!
Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER